BESTELLEN

BLOG

Annemarie beleeft Goede Vrijdag anders dan vroeger: "Het moet een feestdag zijn"

Na een uitgebreid interview met Annemarie plaatste CVandaag.nl dit artikel online. Via deze link is het mogelijk het artikel ook op hun site te lezen.

“Goede Vrijdag was vroeger een droevige dag voor mij, maar het moest een feestdag zijn!” Annemarie Geersing vertelde vorige week over de bijzondere wijze waarop haar boek Oog in Oog tot stand kwam. Vandaag praten we met haar door over enkele bijzondere uitspraken die in het boek te vinden zijn. Het gaat daarbij onder andere over de vrije wil en hoe God mensen transformeert.

Ik lees in je boek de quote: ‘Wat voor vrijheid zou het zijn als Ik jou de vrije keus geef om te kiezen voor of tegen Mij en je vervolgens de consequenties onthoudt.’ Kun je dat uitleggen?
“Vaak wordt gedacht dat vrede het hoogste goed is. Dat is het niet. De vrije wil is het hoogste goed. Vrijheid is het allerhoogste wat God ons gegeven heeft. Je hebt de vrijheid om bij Hem te willen zijn, waar het leven goed is. Maar je hebt ook de vrijheid om niet bij Hem te willen zijn. Wanneer je niet volledig over die keuze kan beschikken, is er geen echte vrijheid. Je hebt een leven lang om de keuze die je daarbij maakt te heroverwegen. Maar er komt wel een finaal moment, waarop je het niet meer kunt herbesluiten. Dat finale moment is nodig omdat er anders helemaal geen sprake meer is van een vrije wil. Je zou dan eeuwig gered kunnen worden van je verkeerde keuze. Zo is het niet. God geeft ons tijd om erover na te denken. Maar er is ook een consequentie.”

Wat is die consequentie?
"Als je ervoor kiest om niet bij God te zijn, is dat ook de consequentie na dit leven. Je bent dan voor eeuwig van God verwijderd. Je blijft een eeuwig dode geest. Je leeft niet eeuwig bij God, maar eeuwig zonder God.”

"Jezus was de Enige die niet viel voor die verleiding."

Je hebt het over vrije wil. Maar Paulus schrijft dat hij het ‘goede wat hij wil niet doet en het kwade wat hij niet wil juist wel doet’. Dan lijkt het er toch op alsof hij dat zelf helemaal niet in de hand heeft?
“Mensen ervaren verleiding. Paulus ervaarde verleiding. Zelfs Jezus kreeg daar mee te maken. Alleen Jezus was de enige die niet viel voor die verleiding. Omdat Hij God is en zonder zonde was. Maar mensen worden wel ziek, mensen ervaren wel dorst en verdriet. En zo ervaar je als mens ook dat je hart aangevallen wordt en dat er dingen in je hart zijn die je eigenlijk wel wil, maar waarvan je geest zegt: dat wil ik niet willen.”

In een ander hoofdstuk lees ik een uitspraak van God: ‘Linksom of rechtsom, Ik zou een Zoon verliezen’. Wat bedoel je daarmee?
“Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het bij de beeldspraak van een zoon heb gehouden omdat het zo mooi is. Maar het kan ook een dochter zijn hoor. Dit gaat over mensen. God zou of al Zijn menselijke kinderen verliezen aan de duisternis, of Hij zou Jezus moeten verliezen. Weliswaar voor drie dagen, maar Hij zou Hem verliezen. Dat was echter noodzakelijk om ons mensen een weg uit te duisternis te bieden. Wij kunnen namelijk de dood niet overwinnen. Daar hadden we iemand voor nodig.”

"Ik hoef niet meer verdrietig te zijn over het lijden en sterven van Jezus."

Wat doet het met je dat God ervoor koos om Jezus te verliezen in plaats van jou?
“Dat trof me eerst ontzettend hard. Maar nu kijk ik daar wel iets anders naar. God besloot dit al in blijdschap. De overwinning en de victorie waren er al voordat die keuze gemaakt werd. Ik ben heel erg blij en dankbaar, maar ik besef ook dat ik er niet meer verdrietig over hoef te zijn. Goede Vrijdag was vroeger een droevige dag voor mij. Maar dat is het helemaal niet meer. Het is gebeurd, het is geweest. Bovendien koos Jezus ervoor om Zijn leven af te leggen. Het is Hem niet afgenomen. Hij koos er ook voor om het weer op te nemen. Goede Vrijdag moet een feestdag zijn. Natuurlijk, Hij was ook mens en in die zin was het onbeschrijfelijk heftig. Maar waar het om gaat is dat God ons blij wil maken. Met alles wat Hij ons vertelt. Wij mogen in blijdschap leven. Het leven is bedoeld als blij, goed en fijn.”

Je schrijft ook een hoofdstuk over hoe God mensen transformeert. Kun je vertellen hoe Hij jou heeft getransformeerd?
“Vanaf het moment dat mijn ogen opengingen door de Heilige Geest, ben ik anders gaan kijken. Ik herinner me dat het overweldigend veel en overweldigend direct was. Het daalde overweldigend diep als een cementbodem in mijn geest. In Hebreeën staat dat niemand je uit hoeft te leggen wie God is en hoe groot zijn liefde is als je ogen opengaan. Dat heb ik ook echt zo ervaren. Ik ging de Bijbel opnieuw lezen en het leek wel een heel nieuw boek. Ik zag het allemaal heel anders. Het was ineens duidelijk.”

"Ik ging de Bijbel opnieuw lezen en het leek wel een heel nieuw boek."

Maar veranderden er ook dingen concreet in je leven?
“Absoluut. Ik werkte op een school en dan ben je natuurlijk voortdurend bezig met het verder helpen van de kinderen. Dat is vooral prestatiegericht. Maar die focus op intellect was ik daarna volledig kwijt. Wat mij veel meer bezighield was het emotionele en sociale aspect. Dat de kinderen liefde kregen. Ik ging niet meer naar school om te werken, maar om een baken van liefde en aandacht te zijn. Alles wat daarnaast op intellectueel gebied werd bereikt, was fijn, maar de insteek was anders. Ik maakte me ook veel minder druk om dingen.”

In het laatste hoofdstuk schrijf je dat de tijd voor ons ligt. Hoe kan ik die tijd het beste benutten?
“God heeft mensen talenten gegeven. Hij wil dat we met onze talenten Zijn licht laten schijnen over de aarde. Niet op één plek en op één dag. Niet alleen op zondag in de kerk, maar ook maandagochtend bij je collega. Het is je roeping om de liefde van God te laten zien. Je hebt een hoger doel in dit leven. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je een andere bril op hebt waarmee je naar de mensen kijkt die op je pad komen. Als je vanuit Gods liefde leeft, gaan mensen vanzelf vragen stellen. Mensen zullen zich als een magneet tot je aangetrokken voelen, zodat God ze het licht kan laten zien.”

cross